Smith & Wesson Model 10

„Mindenkinek megfelelő revolver”


Tervezés:

Az Amerikai Egyesült Államok (Kanadához és Ausztráliához hasonlóan) különleges fejlődési utat járt be. Az ország modernkori történelmét brit gyarmatként kezdte, de lakosságát túlnyomó részben európai bevándorlók tették ki, akik gyakran eszközeiket (és szaktudásukat) magukkal vitték új lakóhelyükre. Ennek (és izolált elhelyezkedésüknek, valamint a megjelenő igény) eredményeként az Amerikai Egyesült Államokban néhány évtized alatt jelentős kapacitású, a nyugat-európai színvonalat elérő cégek jelentek meg.

Az Amerikai Egyesült Államok idővel a világ egyik vezető gyapottermelőjévé vált, de emellett jelentős volt kézifegyver-gyártó ipara is, amiben nagy könnyebbséget jelentett, hogy magasan képzett, jól felszerelt vállalatokat alapítottak, amelyek a helyben kitermelt nyersanyagokat felhasználva dolgoztak. Kezdetben az amerikai fegyveripar szinte kizárólag az ország belső piacára termelt, segítve az indián-kolóniákat felszámoló, majd területükön újabb államokat alapító bevándorlók igényeit.

Az 1850-es évektől a kézifegyver-tervezésben jelentős minőség-ugrás következett be, mivel az egyesített, könnyen használható fém töltényhüvely lehetővé tette a praktikus többlövetű fegyverek előállítását.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb, magánkézben lévő kézifegyver-gyártója, a Colt’s Patent Firearms Manufacturing Company (röviden Colt) volt a világ egyik első cége, amely szák tűréshatárok között mozgó, teljes mértékben felcserélhető alkatrészeket alkalmazott, ami lehetővé tette a futószalagos sorozatgyártást (inspirálva Henry Ford-ot), de 1855-ben komoly konkurenciája jelent meg a Smith & Wesson Company képében.

Utóbbi céget Horace Smith és Daniel Baird Wesson alapította, akik hamarosan megjelentek a Volcanic ismétlőpisztollyal: egy különleges maroklőfegyverrel, amely a korabeli elöltöltő fegyverekkel szemben már lezárt fémtöltényt tüzelt, ráadásul az egylövetű pisztolyokkal szemben a Volcanic 10 töltényes tárat kapott.

A Volcanic megjelenésekor kiemelkedően modern fegyvernek számított hihetetlenül nagy tűzerővel, azonban a rendszer nem volt hibátlan: a töltények mérete széles határok között változott, ami több problémához vezetett, ezért mindössze egyetlen év után a vállalkozás csődbe jutott.

A tulajdonosok ezt követően megalapították a Volcanic Repeating Arms Company-t, folytatva a Volcanic értékesítését, de másfél évvel később ez a cég is csődöt jelentett. Smith és Wesson érzékelték, hogy a Volcanic pisztoly speciális, rocket ball-nak is nevezett töltényei tervezési zsákutcát képviselnek, ezért újraalapították a Smith & Wesson Company-t, majd saját töltényt terveztek és megvásárolták Rollin White szabadalmát, kizárólagos jogot szerezve a fémhüvelyes lőszert tüzelő forgótáras pisztoly (revolver) gyártására és értékesítésére.

Oliver Winchester megvásárolta a Volcanic céget, létrehozva a Winchester Repeating Arms Company-t, amely ugyan hamarosan felhagyott a pisztolygyártással (mivel nem sikerült kijavítani a Volcanic hibáit), de idővel a világ egyik legjelentősebb sörétes-puska gyártóvá vált. Eközben az új Smith & Wesson Company 1957-ben bemutatta a Smith & Wesson Model 1 zseb-revolvert és az amerikai polgárháború alatt jelentős katonai megrendeléseket teljesített.

A háborút követően - a csökkenő katonai megrendelések ellensúlyozására - a cég a polgári piac felé fordult, 1870-ben bemutatva a Model 3 revolvert. A Model 3-ból az amerikai hadsereg is vásárolt, azonban problémát jelentett, hogy a pisztoly .44 S&W American töltényt tüzelt, míg a hadsereg a .38 Long Colt kalibert rendszeresítette (ezért az ezt használó Colt Single Action Army kiszorította a Model 3-ast).

1899-ben az amerikai hadsereg és a haditengerészet megrendelt egy új revolvert a Smith & Wesson-tól, de .38 Long Colt kaliberben, amelyet kezdetben .38 Military & Police Model-ként jelöltek - a pisztolycsalád az 1957-es név-egységesítés óta a Model 10 összefoglaló nevet viseli.


Konstrukció:

A Smith &Wesson Model 10 egy átmeneti revolver: nagyobb, mint a cég korai zseb-revolverei, azonban 0,907 kg-os tömege és eredetileg 4 hüvelykes (102 mm-es) csöve nem éri el a korabeli vadnyugati revolverek (köztük a Colt Single Action Army) méretét. Ez volt az egyik oka a forgópisztoly sikerének: mérete megfelelő volt a hétköznapi használathoz, azonban kellően kisméretű ahhoz, hogy viselés körben ne zavarja a használóját (a vadnyugati revolverek nagy részét lóhátról való tüzelésre, karabély vagy puska helyett használták).

A Model 10-et a 4 hüvelykes (102 mm-es) cső mellett kínálták 2 hüvelykes (51 mm-es), 2,5 hüvelykes (64 mm-es), 3 hüvelykes (100 mm-es), 5 hüvelykes (130 mm-es) és 6 hüvelykes (150 mm-es) csővel is.

A forgópisztoly eredetileg a 9,1x26 mm-es .38 Long Colt kaliberben készült, de a századfordulón az amerikaiak a fülöp-szigeteki őslakókkal vívott harcok során azt tapasztalták, hogy a .38 Long Colt megállító-ereje nem kellően nagy. A Smith & Wesson vállalat (amelyet valószínűleg sértett, hogy a konkurens Colt vállalat töltényét kell használnia), azonnal előrukkolt a .38 Smith & Wesson Special tölténnyel - ez azonos átmérőjű volt a .38 Long Colt-tal, de annál 3,5 mm-rel hosszabb, ezáltal 0,2 grammal több puskaporral. A .38 Special töltényt tüzelő revolverekbe tölthető .38 Long Colt töltény, fordítva viszont nem. Később megjelent a kisebb, .38/200-as, illetve nagyobb, .357 Magnum töltényt tüzelő változat is.

A Model 10 klasszikus forgópisztoly, egyaránt alkalmas kétszeres és egyszeres feszítéssel történő tüzelésre: első esetben az elsütő-billentyűt meghúzva a kakas felemelkedik, majd az út végén lecsap, míg utóbbi esetben lövés előtt a kakast kézzel fel kell húzni (ekkor az elsütő-billentyű lényegesen rövidebb utat tesz meg, valamint az elsütéshez szükség erő is kisebb).

A kaliber után a revolverek egyik legfontosabb kialakítási sajátossága az újratöltés megoldása. A korai forgópisztolyokon merev házat alkalmaztak fixen beépített (csak szétszedéskor kiemelhető) forgótárral. Ez rendkívüli módon lelassította az elhasznált töltényhüvelyek ürítését és új töltények betöltését, mivel az ilyen revolvereknél a tárhoz képest keskeny fegyverből kiálló részen keresztül, egyesével végezhető az ürítés és újratöltés (ilyen volt a fentebb is emlegetett Colt Peacemaker).

A brit Webley and Scott vállalat Webley revolverénél előrefelé letörhető kialakítást választottak: ebben az esetben a maroklőfegyver első része a csővel és a tárral együtt előrebillen. Ez jelentősen meggyorsítja a töltést, azonban masszív fegyvert és forgócsapot igényel, ami biztosítja a pontos kapcsolódást.

A Smith & Wesson társaság más irányba indult el: nem előrefelé kiforduló, hanem oldalra kihajtható forgótárat terveztek. Ez egy egyszerű, ám praktikus megoldás: a Model 10 revolver merev házzal rendelkezik, lehetővé téve a magas fokú pontosságot, azonban az egy mozdulattal (bal)oldalra kibillenthető tár gyors újratöltést tesz lehetővé.

Kortársaihoz hasonlóan a Model 10 revolver is fix fém irányzékot kapott, emelt első célgömbbel, míg a hátsó irányzék szerepét egy, a forgópisztoly felső felületébe mart árok látja el.


Életút:

A Smith & Wesson Model 10-ből eredetileg csupán néhány ezer példányt rendelt az amerikai hadsereg és a fegyvert már 1902-ben áttervezték (.39 Military & Police 2nd Model) - A változások elsősorban a fegyver szerkezetét érintették, de megjelentek a különböző fegyverhosszú variánsok is.

A vállalat a Model 10-est egyszerre kínálta a katonai és polgári piacon, ezáltal a fegyver katonai, rendfenntartói, önvédelmi és rekreációs revolverként egyaránt szolgált.

A Model 10 nem számított kiemelkedő revolvernek és nem volt semmilyen különleges, egyedi szerkezeti megoldása, de éppen ezért megbízható és relatív egyszerűen gyártható fegyvernek számított, amely egyszeres feszítés mellett igen pontos volt (ezt az elsütési módot a céllövészet mellett a gyengébb kezű lövők és a nők gyakran előnyben részesítették).

A típust mind nagyobb számban vásárolták és az Amerikai Egyesült Államok mellett több ország is rendszeresítette. A forgópisztolyt használták az első világháborúban és gyártása a háborút követően is folytatódott, sőt, a második világháború alatt és után kisebb virágkorát élte. Ekkor jelent meg a .38/200-as változat, kifejezetten az Egyesült Királyság számára, de a fegyverekből a Lend-Lease program keretében a brit nemzetközösség országaiba (többek között Ausztráliába és Kanadába is) jutott.

A Model 10 hatalmas számban készült, csak a Lend-Lease megrendelés több mint fél millió példányt jelentett és a revolvert több mint 40 ország hadereje, illetve rendfenntartó alakulata használta. A hidegháború alatt a katonaságok a Model 10-est fokozatosan felváltották modernebb félautomata pisztolyokkal, bár egyes rendőrségi alakulatok igen hosszú ideig ragaszkodtak a típushoz, az amerikai hadsereg harcjárművein (harckocsik, helikopterek tartalék fegyvereként) pedig még az 1990-es évek elején is szolgálatban állt.

Ahogy a hangsúly eltolódott a polgári piac felé, a Smith & Wesson újabb változatokkal és különböző extrákkal igyekezett növelni a keresletet: ezek közé tartoztak a különböző felületkezelések és markolatok, valamint egy kiegészítő biztonsági mechanizmus.

E folyamat részeként, az 1960-as évektől a korábbi hagyományos (kis átmérőjű) csöveket fokozatosan kiszorították a nagyobb, ún. bull (bika) csövek, de ezek is elsősorban esztétikai többletet nyújtanak, az általuk biztosított előnyök (kisebb vibráció, pontosabb lövések) a rövid cső és a korlátozott erejű töltény miatt nem jelentős.

A K vázat használó, a cég kínálatában közepes méretűnek számító Model 10-ből számos alváltozatot hoztak létre, gyártása több mint egy évszázad után, jelenleg is folyik: 6 millió példányt meghaladó darabszámával a világ legnagyobb mennyiségben gyártott revolverévé téve a Model 10-est, amelyet az anyacég fokozatos leépülése sem tudott elpusztítani (a fegyverből több másolat is született).


Műszaki adatok:

Gyártó: Smith & Wesson

Típusnév: Model 10

Típus: revolver

Megjelenés éve: 1899

Tervező: ismeretlen

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 995 g

Teljes hossz: ~ 200 mm

Csőhossz: 102 mm

Kialakítás:

Működési elv: forgótáras, egyszeres és kétszeres feszítésű, bal oldalra kihajtható tár

Tárkapacitás: 6 db

Irányzék: fém irányzék

Lőszer:

Neve: .38 Smith & Wesson Special

Mérete: 9,1x29,5 mm

Tömege: 10,2 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: ismeretlen lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: 300 m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2019 | Minden jog fenntartva.