Az Elfnetről


Az alábbiakban néhány adat olvasható a honlapról, kérdezz-felelek formában:


Mi ez az egész?

Az Elfnet.hu egy ingyenes, többé-kevésbé reklámmentes, heti frissítésű honlap, amely különböző saját termékeket mutat be, valamint (elsősorban fiataloknak és a technika szerelmeseinek szóló,) teljes értékű cikkeket közöl.


És mi ennek az úgynevezett ”elfnetnek” a hitvallása, a lényege?

Célunk egy olyan független, kreatív és folyamatosan fejlődő honlap létrehozása, mely - mint feljebb is olvasható - főként a fiatalabb generációt és a haditechnika iránt érdeklődőket célozza (illetve rajtuk kívül mindenkit, aki kicsit is érdeklődik a különleges dolgok iránt).

Minden héten vasárnapra virradóan (szombat délután/este) korábban legalább egy, jelenleg két (néha több) új cikket jelentetünk meg. Minden önálló írás legalább két A4-es oldalnyi szöveget és néhány (jellemzően nyolc) képet tartalmaz, ezáltal remélhetőleg tartalmas kikapcsolódást, kellemes szórakozást nyújt. Az írások egy-egy valódi vagy kitalált személyt, járművet vagy valami teljesen mást mutatnak be. Azt azért érdemes észben tartani, hogy honlapot műkedvelő amatőrök szerkesztik a szabadidejükben és a szerver fenntartása is saját zsebből történik, ezért egyes újdonságok a tervezettnél később jelenhetnek meg.

Dióhéjban úgy is jellemezhetnénk magunkat, mint a fiataloknak készített tudományos vagy művészeti lexikonokban az „érdekesség/tudtad-e” rovatot: egy meglepő ténnyel megpróbáljuk felkelteni a figyelmet és ha ez sikerült, további olvasásra, kutatásra sarkallunk.


Miért pont Elfnet?

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan származik az Elfnet, mint név. Nos, ez eredetileg egy gyerekkori kitalált játékvilág-beli cégnév volt, az Elf Network Company (A Vulkán sziget legendája, 5-ik kor). A név annyira bevált, hogy nem merült a feledés homályába - idővel az elnevezés lerövidült ElfNet Co.-vá, majd ebből keletkezett az Elfnet Company, végül simán Elfnet.


Na de kik azok az elfek?

Az ősi germán (német) folklórban az elfek alacsony, szép nők és férfiak voltak (bővebben itt: Wikipédia internetes lexikon). Sokak számára ismerősek lehetnek a fantasy-alkotások magas, kecses, hegyes fülű és hosszú hajú lényei, akik erős mágikus erőkkel bírnak és tevékenyen segítik az embereket. Sajnos hazánkban az angol elf, többes számban elves szót tündeként aposztrofálták, az elf-ek pedig a tündékhez hasonlóan ügyes és hegyes fülű, semleges lényeket jelentik, akik gyakran tolvajlásból tartják fenn magukat.


Jó-jó, de honnan származik ez az egész?

2006 közepén elkezdődött egy internetes kisvállalkozás előkészítése, amely az Elfnet nevet kapta. A cég ugyan nem jött létre, de a honlap igen és az eredetileg csak tölteléknek szánt cikkek idővel teljesen kitöltötték a honlapot, amely lassan túlnőtt az eredeti kereteken és idővel létrejött a ma ismert Elfnet.hu.


Oké, fura ismeretterjesztő honlap - de akkor miért nem a Wikipédia vagy blog?

Ennek több oka is van:

- Már kismillió wiki-rendszerű oldal létezik és mi nem szeretnénk egy újabb másolat lenni

- Az elfnet.hu nem a wiki jelölőnyelvet használja és nem annyira puritán

- Külsősök nem szerkeszthetik, ezért (a szerver feltörése nélkül) nem is tehetik tönkre

- De ami a legfontosabb: ez a honlap nem egy enciklopédia, azaz nincs minden témáról cikk (csak a különlegességekről) és az egyes írások mérete többé-kevésbé állandó, így nincsenek csonka vagy túlzottan terjedelmes lapok.

És hogy miért nem blog? Azért, mert a blog középpontjában általában egy személy ténykedése áll, illetve ami fontosabb, a blogokban nehéz keresni. A mi célunk egy olyan oldal megalkotása és fenntartása, amelyben az egyes cikkek önállóan is megállják a helyüket, évek múltán in.


A honlap mindig így nézett ki?

Nem, ez már az ötödik honlapunk. Ezeken a stádiumokon mentünk át:


- branyi.inf.elte.hu/~elfnet/ - az ős-weboldal, a felfedezés kora. Egyszerűsítés volt, hogy nem tag-eket kellett beírni, hanem egy grafikus programmal (Microsoft FrontPage-dzsel) aránylag egyszerűen lehetett szerkeszteni.


- elfnet.extra.hu - az első szárnypróbálgatások: teljes design-váltás (világoskék helyett pirosas) és a FrontPage szerkesztőt felváltotta a hasonló stílusú Wysiwyg Web Builder.


- branyi.hu/elfnet/joomla - ez lett volna ”A” honlap, de egy leendő ügyfélnek erre a címre került fel egy demonstrációs oldal. Ez már Joomla tartalomkezelővel készült, bár kezdetben kissé ingerszegény volt.


- branyi.hu/elfnet - a korábbi weboldal, az „Elfnet”, amelyen 180 cikket tártunk olvasóink elé. Ez a cím ma már nem él, az írások lassanként átköltöztek a jelenlegi helyre.


- elfnet.hu - Ön itt áll (ül). A jelenlegi honlapnál visszatértünk a tag-ekhez: az oldal a html mellett használ css-t (stíluslapokat), javascript-et és php-t (programozási nyelvek).


A lenti képen a 2-ik, 4-ik és 5-ik honlap bal felső sarkai látható (a felbontásuk azonos, a képek nem egyre jobban nagyítottak, csak a helykihasználásuk javult).


Ezen kívül számos további kérdés merülhet fel, például: miért nem lehet az egyes cikkeket „lájkolni”, kommentelni? (mert szerintünk mindkettő felesleges, semmit nem tesznek hozzá az adott íráshoz) vagy hogy korábban miért nem ért le a képernyő aljáig a főoldal? (tessék, leért, csak nem 4:3-as vagy 16:9-es képernyővel kellett nézni) - a többi információ-morzsát viszont megtartjuk magunknak. Vagy mégsem?

Az alábbi (a felsőhöz hasonlóan nagyítható) képen baloldalt egy hagyományos (LCD) monitor látható, középen egy laptop képernyője, jobboldalt pedig egy nagy képátlójú (LED) monitor.


Van az oldal életében fontosabb dátum?

Akad néhány, az alábbiakban ezek közül válogattunk:


- 2011. március 18. - Az első három cikk feltöltése a ”régi” (4-ik) honlapra, melyek közül kettő egy-egy anime-karakterről, egy pedig a Blohm und Voss BV 138-as repülőről szól (a vastagon szedett szövegre kattintva az eredeti felújított változata érhető el).


- 2011. augusztus 1. - Az Elfnet.hu 0. születésnapja. Mivel az Elfnet-nek nincs konkrét születési dátuma (a név a 2000-es évek környékén született, a felhasználása először 2006-ban jött szóba, a honlap 2011-ben indult), saját születésnapot alkottunk. Ekkor már 35 leírás szerepelt az oldalon (pixelhölgyek, harckocsik és repülők kategóriákba rendezve).


- 2012. május 19. - Felkerült az oldalra a 100-ik cikk. Mivel ez egy rejtett cikk volt, linket nem tehetünk ki róla (mi az a rejtett cikk?).


- 2012. augusztus 1. - Egy évesek lettünk! Az egyre nagyobb mennyiségű tartalmat jól példázta, a három nappal később megjelent Alhambra nevű társasjáték bemutatása, amely már a 120-ik iromány volt a sorban.


- 2013. február 9. - A megújult weboldalunk nem csak új címet, de újabb kategóriákat is kapott. A háromkerekű járművek mellett megjelentek a mikroautók (elsőként a brazil TAC Stark terepjáró). E két cikk-sorozat a SokKEREKkerék almenüben kapott helyet.


- 2013. április 13. - A 200-ik írás ismét vérfrissítést is hozott, méghozzá egy újabb típusú cikk személyében. A Marceline Abadeer-t is bemutató rajzfilmcsajok sorozat (akárcsak az animecsajok), a Pixelhölgyek almenüben lelhető fel.


- 2014. március 22. - Az ütemtervnél valamivel hamarabb a nagyközönség elé tárhattuk A Hihetetlen család című rajzfilmet, amely amellett, hogy egy remek alkotás, a 300-ik cikkünk.


- 2015. január 31. - Az év első fontosabb híre, hogy a Sokkerekkerék almenübe betagozódott az Exkluzív sportautók szekció, melynek nyitódarabja a legrégebben gyártásban lévő személyautó: a Morgan 4/4.


- 2015. február 3. - Sajnos ezen a napon hatalmas csapás érte a honlapot: feladta az élettel vívott harcát az a külső merevlemez, amely a honlap minden adatát tartalmazta és az adatmentéssel sem sokat segített (igaz, néhány fáljtöredéket sikerült visszaszerezni). Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az összes jövőben bekerülő írás és minden egyéb félkész project is megsemmisült (ez a már a honlapon lévő tartalmat nem érintette). De bármilyen hatalmas csapás is ért, igyekszünk feltápászkodni belőle és újult erővel vetjük bele magunkat a honlap fejlesztésébe.


- 2015. március 7. - A február 3-ai történések földhöz vágtak, de a cikkek feltöltése továbbra sem állt meg, így ezen a napon már a 400-ikat köszönhettük köreinkben: ez nem más, mint a második világháborús amerikai páncélvadász, az M10-es.


- 2015. július 25. - Egy négyhetes programban rekordszámú olvasnivaló kerül fel-, illetve vissza megújult formában az oldalra: konkrétan a szokásos 8 (hetente kettő) cikk helyet ez idő alatt 40(!) írás. Ez a 8 ”normál” cikk mellett 24 helikoptert bemutató lapot, 4 rejtett és 1 egyéb írást, valamint 3 (új) Pixelhölgyes karakterről szóló cikket takar, ami több mint 100 A4-es oldalnyi szöveget és majdnem 350 képet jelent.


- 2016. január 1. - A 2015-ös év volt az eddigi leglátogatottabb a honlap életében: az elmúlt egy évben több mint 30000 egyéni látogató járt a honlapon, 106000-nél is több oldalt nyitottak meg, a kattintások száma pedig meghaladja a 999000-et.


- 2016. január 23. - A hidegháborús ASzu-57-es (légideszantos) páncélvadász és az Avatár - Aang legendájának Zuko nevű karaktere közé ékelve felkerült az oldalra az elfnet.hu 500-ik írása, amely az A tolvaj és a cipész nevű rajzfilmet taglalja.


- 2016. március 19. - Ezúttal a Haditechnika menüpont bőcsült egy új kategóriával, a Hajókkal - a nyitó cikk a csatahajók fejlődésében fordulópontot jelentő brit DREADNOUGHT osztályt járja körül.


- 2016. április 30. - Nem sokkal később még egy új, haditechnikával foglalkozó almenü debütált: a Kézifegyverek. Az első írás a hatalmas (brazil) Taurus Raging Bull revolvert mutatja be.


- 2016. november 26. - Megszületett a 600-ik cikkünk, amely a Tarkavidők hőse című, amerikai-dél-koreai-indiai filmről szól. Ezzel egyidőben felkerül a youtube-re az elfnet.hu első videója is, amely a Számkivetett a holdon című filmet taglalja.


- 2017. november 11. - Újabb mérföldkő, ezúttal a Mikojan-Gurevics MiG-21-es vadászrepülőgép került a rivaldafénybe, mint a honlap 700. írása (ezen a napon 23-ra bővült a rejtett cikkek száma is).Akkor most mi van? És mik a tervek?

Az Elfnet.hu-n jelenleg közel másfél tucat kategóriába szedve több mint 900 cikk található (ez több mint 1800 A4-es oldalnyi szöveget jelent), melyeket 8600-nál is több kép illusztrál.

Ahogy korábban, ezután is mindent megteszünk, hogy az oldalon még több tartalom jelenhessen meg, még igényesebb csomagolásban, de a minőséget a mennyiségért ezután sem fogjuk lejjebb adni - aztán majd meglátjuk. A honlapról jelenleg már csupán 2 régi cikk hiányzik (egy rejtett cikk és egy egyéb írás), lassanként ezek is vissza fognak kerülni.


Jelenleg (2020 április-május) a hangsúly továbbra is a videókon van, de közben néhány rajzfilmes írás jobb felbontású képeket fog kapni. A következő cél a 2011-12-ben keletkezett cikkek feljavítása lesz.

Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2020 | Minden jog fenntartva.